top of page

Man kan ha dvärghamstrar i köpta burar, hembyggda burar eller akvarier (akvarier är speciellt bra till Roborovskis).
Minimimått enligt Jordbruksverket är 0.09 m2 för minsta bur (t ex 25x36 cm, godkänd för 1-2 dvärghamstrar) och minst 0.045 m2 per vuxen dvärghamster, men dvärghamstrar är aktiva små djur och man bör alltid ge dem en så stor bur man kan.
Helst bör en ensam dvärghamster ha 30x55 cm, 2-3 hamstrar 40x65 cm och 4 stycken en bur på minst 55x100 cm. 

Dvärghamstrar kan känna sig instängda i en bur med hela väggar, speciellt om buren är liten, och galler- eller nätväggar är att föredra. Se i så fall till att gallret är tillräckligt tätt (högst 10 mm mellanrum för vuxna Campbells, vintervita och kinesiska) och att det inte är större mellanrum t ex vid gavlarna, samt att buren har bottenlåda som är ca 1 dm hög (för att hålla golvströet på plats).

Buren inreds med sovhus och hjul, och dessutom gärna med hyllor, upp-och-ner-vända äggkartonger och liknande. Sovhuset bör vara av naturmaterial, inte plast. 
Föremål av mjukplast bör överhuvud taget inte användas.
Hjulet ska helst vara minst 18 cm i diameter, den nya springfatet är att föredra och om det är flera hamstrar i buren bör det vara utan ekrar, med fäste bara på ena sidan (så att de inte kan klämma sig om en annan hamster har fått upp fart på hjulet).
På botten av buren kan man ha kutterspån (billigt men absorberar inte lukt), s k miljöströ (olika typer av pelleterat spån eller cellulosa; kan vara svårt för hamstrarna att gräva i och att springa på) eller kattsand (kan damma mycket). 
 

Dvärghamster

Man kan gärna kombinera ströerna och ha kutterspån i sovhuset och kattströ i de hörn hamstrarna kissar. 
Man bör dessutom ge hamstrarna hushållspapper att bädda med. Buren ska städas (tömmas och diskas) innan den blir märkbart smutsig, kanske varje vecka, beroende på storlek. 

Vatten är enklast att ge i minsta modellen av vattenflaska, som sätts i en höjd som är bekväm för hamstrarna. Om man i stället använder vattenskål är det viktigt att diska den varje dag. 
Torrfoder och färsk mat kan ges i skålar eller eventuellt på golvet. Skålar gör det lättare att hålla rent i buren och kontrollera hur mycket djuren äter, medan golvfodring har fördelen att det aktiverar djuren att söka föda. 

Hamstrar mår bäst av att äta ca 15% protein, 4% fett och resten kolhydrater, plus vitaminer och mineraler. Protein som är bra för hamstrar finns i kött, ägg, ärter och bönor. Gröna ärter innehåller ca 40% protein. 

Ge gärna flera olika sorters proteinfoder, eftersom det inte är helt klart vilka aminosyror hamstrar behöver (protein byggs upp av aminosyror).
Fett finns i bl a solros- och hampfröna i hamsterblandningar.
Det är lätt att ge för mycket fett, vilket ger hamstern kladdig päls, hamstern blir för tjock och kan få gallsten.

Nyttiga kolhydrater finns i t ex pasta, bröd, potatis och ris. 
Vitaminer finns i grönsaker och frukt.
Mineraler brukar hamstern få i sig tillräckligt av om den för övrigt får bra foder. 
Saltsten och vitamindroppar behövs alltså normalt inte. 

Hamstrar mår allra bäst av att få ungefär samma mat varje dag (eftersom de bryter ner fodret med hjälp av bakterier - tarmfloran hinner inte anpassa sig till snabba foderbyten). 

Hamstern tycker om att gnaga och man kan ge dem fruktträdsgrenar, om den möjligheten finns.
Annars finns det vegetabiliska tuggborstar i olika storlekar på djuraffärerna. Några ser faktiskt ut som tandborstar. Dom är framtagna till hund från början men nu säljs de även till gnagardjur. Färgerna kan variera mellan grön, naturfärgad och beige. Om du är osäker så fråga personalen vilka är enbart vegetabiliska.
Man får prova sig fram vilken storlek som passar just din hamster.

Den enklaste och mest beprövade foderstaten för hamstrar består av följande:
Vatten 
Fröblandning 

Vill man ge större andel färskt foder är ett förslag (per hamster och dag): 
5-10 gröna ärter (köps styckfrysta) 
En liten bit kokt kött, osaltad, rå köttfärs. Känns det att olustigt att ge hamstern kött så finns det substitut som benmärgskex, välj då den dom är för småhundar.
Ca 1 msk osaltad kokt pasta, ris, potatis eller grovt bröd. Knäckebröd som är enbart gjord på råg och inte innehåller salt går också bra.
Salladskål, broccoli, morötter eller annan grönsak, dock inte syrliga såsom tomat.
Gurka har ingen näring dvs ganska onödig grönsak att ge.

Tvätta händerna före du umgås med din hamster!!
Om man själv är förkyld eller har influensa ska man tvätta händerna innan man sköter om hamstern, inte ta i hamstern och inte nysa på eller i närheten av hamstern. Hamstrarna smittas väldigt lätt av människor och en förkylning utvecklas ofta till lunginflammation.

Hamstrar ska liksom alla andra djur hanteras vänligt och hänsynsfullt. Överraska inte hamstern utan förbered den på vad som ska hända. Prata gärna så att den märker att någon finns i närheten. 
Dvärghamstrar kan lätt fås tama och trevliga genom att man försiktigt pysslar med dem en stund varje dag. 
De är mycket förtjusta i att få springa runt på golvet (se till att det inte finns hål och springor som de kan försvinna in i). 
Det är ovanligt att de gnager på sladdar, men de kan gnaga av t ex mattfransar för att ta hem till boet. 

När man tar upp en dvärghamster bör man undvika att fånga den uppifrån, vilket kan skrämma den, utan ta hellre en hand från varje håll och ”skyffla” upp hamstern. Låt gärna hamstern nosa på handen först. 
När man håller i den bör man inte krama den utan kupa händerna löst runt hamstern (även ovanför om hamstern inte är riktigt tam; de kan hoppa, och det går fort!). 


Förvara alltid hamstern rymningssäkert, och räkna med att den undersöker alla möjligheter att ta sig ur en bur eller låda. Om hamstern skulle rymma kan man hitta den genom att stänga alla dörrar, lägga en hög med frö i varje rum och se om och var frön försvunnit under natten. Ställer man fram buren så att hamstern kan gå in i den går den ofta och lägger sig i sitt sovhus på morgonen. Annars får man försöka bygga en fälla (t ex en låda med ramp upp till kanten) eller sitta uppe och vänta ut hamstern. Låt inte andra husdjur umgås med hamstern.
Dvärghamstrar har inte en chans mot råttor, guldhamstrar, katter och hundar.

Se också upp med höga höjder - en dvärghamster kan slå ihjäl sig om den faller från midjehöjd.

© 2013 Mälardalenssmådjursvänner

bottom of page